İskandinav ülkelerine özgü bir bitki olan İzlanda yosunu, eski dönemlerden bu yana soğuk algınlığı, öksürük, solunum yolları tahrişi ve boğaz ağrısı tedavisinde kullanılır. Avrupa ülkelerinde geleneksel tıp alanında popüler olan İzlanda yosunu faydaları sayesinde günümüzde modern tedavilerde de yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. “İzlanda Yosunu neye iyi gelir?” ve “İzlanda Yosunu nasıl kullanılır?” gibi merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik.
İzlanda Yosunu Nedir?
İzlanda yosunu, her ne kadar adında yosun kelimesi kullanılsa da aslında bir likendir. Yosun ismini yosuna benzer görünümünden alır. Liken, bir tür mantar ve alg ya da bakteriden oluşan ikili bir organizma olarak tanımlanabilir. Bu ikili ilişki, likenin sert iklimlerde hayatını sürdürebilmesini sağlar. Mantarlar fotosentez yapmayı sağlayan klorofilden yoksundur ve kendi besinlerini sağlayamaz. Algler ise klorofile sahiptir ancak kendilerini koruyamaz. Alg ve mantar birlikteliğinde algler, fotosentez yaparak besin sağlarken mantar çevre etkilerine karşı koruyucu görev üstlenir. Bu simbiyotik ilişki, karşılıklı fayda esasına dayanan ilişki, İzlanda yosununu korur ve besler. B12 ve folik asit açısından zengindir. Bitki, sarımsı yeşilden griye kadar değişen renklere sahiptir.
İzlanda Yosununun Etkileri
Yüzyıllar boyunca İzlanda yosunu; soğuk algınlığı, öksürük, boğaz ağrısı, solunum yolu hastalıkları ve sindirim sorunları gibi çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Yaygın olarak bitki çayı, boğaz spreyi,öksürük şurubu ve pastil şeklinde tüketilir. Aynı zamanda çorbalara ve yulaf lapasına tatlandırıcı olarak da katılır. Özellikle üst solunum yollarında boğaz iltihabını azaltır. Aynı zamanda iltihap önleyici etkisi olan İzlanda yosununun soğuk algınlığı ve öksürük semptomlarında tedaviyi desteklediği bilinir. Geleneksel tıp tedavisinde ise bitki; solunum yolu hastalıklarının yanında iştahsızlık, hazımsızlık, kesikler ve yaralar gibi çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde destekleyici rol oynar.
Aspi NATURA Boğaz Spreyi Formülasyonunda İzlanda Yosunu
Soğuk algınlığında yatıştırıcı ve koruyucu etkisi ile ön plana çıkan Aspi NATURA Boğaz Spreyi, viral enfeksiyon kaynaklı üst solunum yolu ile ilişkili boğaz ağrısı ve öksürük tedavisine yöneliktir. İzlanda yosunu ve aloe vera bitki ekstreleri ile gliserol ve hyalüronik asit bileşenleri içeren sprey, farenjit ya da bademcik iltihabı nedeniyle oluşan boğaz ağrısı ve öksürük durumunda boğazı tahriş olmaktan korur ve iltihaplanma sonucu meydana gelen boğaz rahatsızlıklarını yatıştırır. Yutak mukozası üzerinde nemlendirici ve yatıştırıcı bir bariyer oluşturarak hem yutkunma nedeniyle oluşan ağrıyı hem de hassasiyeti azaltır. Sprey formu ile ev dışında da kullanım kolaylığı sağlayan Aspi NATURA Boğaz Spreyi ve Aspi NATURA KIDS Boğaz Spreyi, yetişkinler için nane-limon ve çocuklar için kayısı-limon aromasına sahiptir.
Aspi NATURA Öksürük Şurubu Formülasyonunda İzlanda Yosunu
Soğuk algınlığında yatıştırıcı ve koruyucu etkisi ile ön plana çıkan Aspi NATURA Öksürük Şurubu, viral enfeksiyon kaynaklı üst solunum yolu ile ilişkili öksürük ve boğaz ağrısı tedavisine yöneliktir. İzlanda yosunu ve sinir otu bitki ekstreleri ile gliserol bileşenleri içeren öksürük şurubu, üst solunum yolu fonksiyonunu iyileştiren koruyucu ve kalıcı bir tabaka oluşturur ve bu sayede boğazı tahriş edici dış faktörlerle temasını engelleyerek korur. Boğazı tahrişe karşı korurken, boğaz iltihabında yumuşatıcı ve yatıştırıcı etki gösterir. Mukozayı nemlendirerek fizyolojik (doğal) balgam atımını destekler. Aspi NATURA Öksürük Şurubu ve Aspi NATURA KIDS Öksürük Şurubu, yetişkinler için vişne-limon ve çocuklar için vanilya-çilek meyve aromaları ile kullanım rahatlığı sağlar.
Kaynakça:
1. https://www.britannica.com/science/Iceland-moss Son Erişim Tarihi: 08.02.2022
2. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/121793 Son Erişim Tarihi: 08.02.2022
3. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-516/iceland-moss Son Erişim Tarihi: 08.02.2022
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29287470/ Son Erişim Tarihi: 08.02.2022
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027233/ Son Erişim Tarihi: 08.02.2022
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27730713/ Son Erişim Tarihi: 08.02.2022
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27476857/ Son Erişim Tarihi: 08.02.2022
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9213408/ Son Erişim Tarihi: 08.02.2022
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18279796/ Son Erişim Tarihi: 08.02.2022
10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15138371/ Son Erişim Tarihi: 08.02.2022
11. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-cetraria-islandica-l-acharius-sl-thallus-first-version_en.pdf Son Erişim Tarihi: 08.02.2022