Vücudun ani bir refleksi olan öksürük, pek çok farklı nedene bağlı olarak oluşabilir. Bu durum akciğerlerde ya da solunum yollarında var olan balgam ve tozun dışarı atılmasına yardımcıdır. Öksürük genel olarak, kişinin hava yollarında bulunan sinirlerin uyarılmasıyla gerçekleşir ve bu bölgede bulunan tahriş edici yabancı maddenin dışarı atılması, göğüs ve karın kaslarının kasılmasıyla gerçekleşir. Ara sıra olan bu tip öksürme eylemleri son derece normaldir. Ancak geçmeyen kuru öksürük ya da öksürük krizi olarak tanımlanan durum, kişinin hayatını olumsuz etkiler.
Geçmeyen Öksürük Neden Olur?
Öksürük, genel olarak birkaç gün ya da birkaç hafta içerisinde azalarak geçer. Ancak kişinin daha uzun süreyle öksürmesi, geçmeyen öksürük kapsamında değerlendirilebilir.
Geçmeyen Öksürük Alerjik Olabilir mi?
Alerjiye bağlı olarak kişide geçmeyen öksürük oluşabilir. Bu tip vakalarda öksürük kurudur. Farklı bir deyişle öksürüğe balgam eşlik etmez. Açık ya da kapalı ortamda oluşabilen bu durum, alerjiye yol açan pek çok farklı etkenden kaynaklanabilir. Kişinin öksürmesini tetikleyen unsurun bulunması önemlidir.
Geçmeyen Öksürük için Ne Yapmalı?
İç mekanlarda oluşan öksürük için kapalı ortamın sık sık havalandırılması önerilebilir. Geçmeyen öksürük nedeni belirlenmeli ve bu duruma uygun şekilde önlem alınmalıdır. Geçmeyen öksürüğe ek olarak ateş, balgam, hırıltı, nefes darlığı gibi ek belirtiler varsa mutlaka uzman hekime muayene olunmalıdır.
1. http://www.istanbulsaglik.gov.tr/ahweb/belge/kronik_hastaliklar/astim.pdf Son Erişim Tarihi: 30.03.2021
2. https://www.toraks.org.tr/site/community/downloads/d237 Son Erişim Tarihi: 30.03.2021
Bu sayfadaki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.