Hastalık yapan mikroplarla her temas mutlaka enfeksiyonla sonuçlanmayacaktır. Bununla beraber, kış mevsiminde soğuk algınlığına yakalanma riskimiz daha yüksektir. Burada dikkat etmemiz gereken nokta ise önlem almaktır!
Hijyenimize dikkat etmek
Hijyenimize dikkat ederek hastalığa yol açan mikropların yayılmasının önüne geçebiliriz.
- Ellerimizi sık sık, uygun şekilde ve sabunla yıkamak
- Kış aylarında tokalaşmaktan olabildiğince kaçınmak
İmmün sistemi desteklemek:
Güçlü bir immün sistem, soğuk algınlığını önlemenin temelidir. Vitamin bakımından zengin, dengeli ve sağlıklı bir beslenme şeklinin yanı sıra aşağıdaki önlemler de immün direncini olumlu yönde etkileyebilir:
- Sık sık dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk duş alarak günlük hayatınızı zenginleştirin.
- Temiz havada hareket edin, açık havada yürüyüş veya bisiklete binmek gibi hafif dayanıklılık sporları yapın.
- Aynı zamanda kendinizi fazla yormamanız da önemlidir. Vücudunuz kış aylarında daha fazla istirahate ihtiyaç duyar, bu yüzden yeterince uyuyun. Yedi ila sekiz saat gece uykusu idealdir.
- Ayrıca olabildiğince stresten uzak durun. Stres, savunma gücünü zora sokan başlıca faktörlerden biridir.
Mukozaları nemli tutmak:
Özellikle kış mevsiminde yakılan kalorifer; havayı kurutur, mukozanın kurumasına neden olur ve soğuk algınlığı virüslerine karşı daha dirençsiz olunmasına yol açar. Aşağıdaki öneriler buna karşı etki gösterebilir ve soğuk algınlığının önlenmesine yardımcı olabilir:
- Bol sıvı tüketerek mukozaları nemli tutabilirsiniz. Günde en az iki litre su veya şekersiz çay tüketilmesi önerilir.
- Burun mukozanıza düzenli olarak deniz suyu spreyi ile bakım yapabilirsiniz.
- Gün içerisinde, evinizi birkaç kez kısa bir süreliğine havalandırarak odanızın nem kalitesini arttırabilirsiniz. Bu yöntem, şok havalandırma olarak da adlandırılır. Aynı zamanda kaloriferin üzerine bir kase su koyarak odanızı nemlendirmeyi deneyebilirsiniz.
Kapalı ve kalabalık mekanlardan uzak durmak:
Virüsün kendini daha kolay bulaştırabildiği kalabalık iç mekanlarda çok fazla zaman geçirilir. Okullar, kreşler, toplu taşıma araçları gibi kapalı ve kalabalık mekanlarda virüs bulaşma riski daha yüksektir. Bu nedenle mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık mekanlardan kaçınarak, gerektiğinde de bu mekanları havalandırarak virüsler ile temas riskini azaltabilirsiniz.
Sigaradan kaçınmak
Bazı bilimsel araştırmalara göre, sigara içenlerde sigara içmeyenlere göre solunum komplikasyonlarının ortaya çıkmasının daha kolay olduğu gibi, soğuk algınlığı ve grip olma olasılığı da daha yüksektir.
Bu sayfadaki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.